Intervju med optiker

 

Jenny Åkerman

44 år
Ängelholm

Familj
Man och två pojkar.

Fritidsintressen
Jag bor på en gård så det finns alltid något att renovera, odla och djur att ta hand om. Älskar att laga mat och att resa.

Hur länge har du arbetat som optiker?
Sedan 2003 men har varit i yrket hela mitt liv då pappa var optiker och hade egen butik.

Hur kommer det sig att du valde att studera till optiker?
Hade det inte varit för att min pappa var optiker hade jag nog aldrig ens tänkt på yrket. Jag gillar variationen med hantverk, medicinskkunskap och fashion.

Vilka arbetsplatser har du arbetat på innan Bright Optical?
Synologen butikerna Optica och Optiker Anderberg.

Varför konsultyrket?
Jag hade aldrig tidigare jobbat inom de stora kedjorna och jag ville lära mig hur andra jobbar. Att samtidigt kunna kombinera det med att resa till olika städer och lära känna nya människor inom branschen.

Hur är jobbet som konsultoptiker?
Jätteroligt! Omväxlande och utmanande. Inget ställe är det andra likt.

Har du något roligt inplanerat framöver?
Hela familjen åker till min mans hemland Canada i sommar och vi ska äntligen få träffa släkten igen! Bada, fiska och åka på upptäcktsfärder. Hoppas även på att få se både björn och valar!

Susanne Andersson

55 år
Sollentuna

Familj
Man och två vuxna barn.

Fritidsintressen
Att laga mat och bjuda familj och vänner. Tycker även om att åka skidor på vintern och försöker lära mig att spela golf.

Hur länge har du arbetat som optiker?
I ca 25 år.

Hur kommer det sig att du valde att studera till optiker?
Efter att ha arbetat några år så kände jag att jag ville ha en yrkesutbildning. Jag hade själv glasögon och linser och gick hos en trevlig optiker som inspirerade mig att söka till optikerutbildningen.

Vilka arbetsplatser har du arbetat på innan Bright Optical?
Solna Optik, Se & Synas, Synsam och Synoptik.

Varför konsultyrket?
Efter att ha arbetat ganska många år i kedjorna så ville jag prova på något nytt. Hade spanat på Bright Optical i något år men inte vågat söka. Träffade sedan och pratade med ett par optiker som jobbade på Bright Optical och de rekommenderade mig att söka. Vilket jag inte ångrat en sekund!

Hur är jobbet som konsultoptiker?
Det är fantastiskt lärorikt och omväxlande. En hel del resor så man får se mycket av Sverige. Ganska ofta träffar man på gamla kollegor och studiekamrater.

Har du något roligt inplanerat framöver?
Jag ser framemot att nu kunna träffas lite mer normalt och kunna gå på våra olika konferenser och utbildningsdagar. Närmast ska jag vara lite ledig i Påsk och njuta av det.

Andy Miao

26 år
Stockholm

Familj
Brorsan och min bästa vän.

Fritidsintressen
Stort intresse för gaming, gym och golf. Sommaren spenderas mestadels av tiden ute på golfbanan.

Hur länge har du arbetat som optiker?
I ca 3,5 år.

Hur kommer det sig att du valde att studera till optiker?
Jag har ett genuint intresse för naturorienterade ämnen och letade efter ett yrke där man får hålla på med problemlösning. Optikerutbildningen verkade intressant och jag blev antagen som reserv. Tanken var att jag skulle provläsa utbildningen och ansöka till KTH året efter. Men jag fastnade för optikerutbildningen och valde att fortsätta mina studier.

Vilka arbetsplatser har du arbetat på innan Bright Optical?
Synoptik i Sturegallerian men större del av min tid jobbade jag som stafettoptiker inom kedjan.

Varför konsult yrket?
Efter magisterexamen ville jag ta steget och prova på något nytt. Fast anställning i butik var jag inte sugen på. Mitt tidigare jobb på Studybuddy och Synoptik uppskattades mycket tack vare möjlighet till variation och resor. Så för mig var Bright Optical det självklara valet!

Hur är jobbet som konsultoptiker?
Väldigt roligt och stimulerande! Jag får utforska Sverige, träffa nya kollegor och har många gånger vägarna förbi mina vänner på andra orter. Som konsult är det viktigt att du är adaptiv, självgående, lyhörd och social. Har du dessa egenskaper kommer du stortrivas på Bright! Jobbet som konsultoptiker omfattar omväxlande arbete och varje vecka träffar du nya patienter och behöver hitta lösning till deras problem. Det är en utmaning men den uppskattning man får från lyckliga och nöjda patienter är ovärderlig!

Har du något roligt inplanerat framöver?
Besöka sommarhuset i Alicante med min familj och njuta av värmen. Hoppas även kunna boka en resa till Japan när samhället öppnar upp.

Björn Freiding

39 år
Malmö

Familj
Sambo.

Fritidsintressen
Padel, resor och MFF.

Hur länge har du arbetat som optiker?
I snart 13 år.

Hur kommer det sig att du valde att studera till optiker?
Jag gjorde det på inrådan av en bekant som hade läst att det var brist på optiker. Kände ganska omgående att yrket skulle kunna passa mig. 

Vilka arbetsplatser har du arbetat på innan Bright Optical?
Synoptik och Synsam.

Varför konsult yrket?
Jag gillar variationen och att träffa nya människor i branschen.

Hur är jobbet som konsultoptiker?
Jag trivs väldigt bra och det känns som att man får en fin balans mellan jobb och fritid. 

Har du något roligt inplanerat framöver?
Jag har precis varit två veckor i Karibien, men planerar redan inför nästa resa.