Intervju med optiker

 

Olga Pirizadeh

53 år
Stockholm

Familj
Gift och har två vuxna döttrar som även är mina bästa vänner.

Fritidsintressen
Jag älskar att resa, träffa nya människor och upptäcka nya platser. Jag umgås gärna med mina vänner och tycker det är roligt att bjuda hem dom på middag.

Hur länge har du arbetat som optiker?
Ca 20 år

Hur kommer det sig att du valde att studera till optiker?
Att jag blev optiker är egentligen en slump. Jag kom till Sverige år 1992, då var jag 25 år gammal och med en oavslutad journalistutbildning från Moskvas universitet. Optikeryrket verkade intressant utifrån det jag hade läst om yrket, så jag sökte till optikerutbildningen och kom in!

Vilka arbetsplatser har du arbetat på innan Bright Optical?
Jag jobbade på samma ställe i hela 19 år, Synsam i Stinsen Sollentuna.

Varför konsult yrket?
När Synsam i Stinsen skulle läggas ner började jag fundera på om det ändå var dags för mig att göra en förändring. Att börja i en annan kedja hade inte lockat mig. Jag började leta information om olika konsultföretag. Efter ett samtal med en tidigare kollega bestämde jag mig för att våga ta steget. Det beslutet har jag inte ångrat för en sekund!

Hur är jobbet som konsultoptiker?
Jobbet som konsult passar mig jättebra. Jag reser mycket, träffar nya härliga människor och lär mig något nytt varje dag. När man börjar jobba som konsult måste man vara beredd på att vara flexibel, lyhörd, stresstålig och ha ett socialt intresse. Har man det så klarar man sig rätt bra. När jag är på plats i en butik då riktar jag all min uppmärksamhet mot mina patienter och stormtrivs med det.

Har du något roligt inplanerat framöver?
En extra lång sammanhängande julledighet med mycket mys med mina barn och vänner.

Thomas Lindenhäll

34 år
Kumla

Familj
Fru, två barn och ett bonusbarn.

Fritidsintressen
Skjuter pilbåge, samt försöker gå på så många Hammarby fotbollsmatcher som möjligt.

Hur länge har du arbetat som optiker?
Sedan examen 2008.

Hur blev det att du valde optikeryrket?
Jag uppskattade både fysik- och biologilektionerna på gymnasiet och var intresserad av ett yrke där man fick hjälpa människor och då halkade jag in på optikerutbildningen.

Vilka arbetsplatser har du arbetat på innan Bright Optical?
Domus Optik i Karlstad, Memira i Karlstad, Specsavers i Kiruna, Specsavers i Marieberg Örebro, Aoptik i Kumla/Örebro.

Vilka fördelar ser du med att arbeta som konsultoptiker?
Betydligt mer omväxlande arbetsdagar, även om själva arbetsuppgifterna är detsamma. Att få komma till nya ställen och att jobba med nya kollegor har utvecklat mig väldigt mycket.

Vilka egenskaper tycker du att en konsultoptiker bör ha?
Man måste vara väldigt anpassningsbar samt vara trygg i optikerrollen. Det underlättar då du kan lägga all energi på din nuvarande patient.

Vad är det bästa med optikeryrket?
Att få jobba med ny teknik och att branschen ändrar sig väldigt fort.

Vad ser du mest fram emot under året?
Fortbildning och vidareutbildning är något jag brinner för, därför ser jag framemot Bright`s interna konferens i december samt Optometridagarna i mars.

Robert Jeraeus

69 år
Falkenberg

Familj
Barn och barnbarn.

Fritidsintressen
Sjunga i kör, bilkörning och strandpromenader.

Hur länge har du arbetat som optiker?
45 år

Hur blev det att du valde optikeryrket?
Min pappa var lärare på optikerskolan i Hässelby/Stockholm och jag är tredje generationens optiker i familjen. Så man kan nog säga att jag växte in i yrket automatiskt.

Vilka arbetsplatser har du arbetat på innan Bright Optical?
Jag har tex haft egen butik i Edsbyn i 33 år, även hunnit med att jobba för några olika Synologen och Specsavers butiker.

Vilka fördelar ser du med att arbeta som konsultoptiker?
Att få sätta sig i bilen och resa till helt nya städer, träffa nya patienter och kollegor på andra orter. Men även att man alltid har många kollegor som finns där och stöttar om det behövs.

Vilka egenskaper tycker du att en konsultoptiker bör ha?
Att vara lyhörd och väl förberedd, samt uppvisa ett professionellt bemötande är viktigt för att skapa förtroende.

Vad är det bästa med optikeryrket?
Det är roligt när människor i andra städer hälsar när man går på ICA. Dessutom kommer jag kanske med en ny input för att lösa någon problematik hos en patienten, sådant är väldigt roligt och uppskattat. Som när man ser leendet hos en patient, där man har hittat en lösning på ett problem som hen haft länge, det är guld!

Vad ser du mest fram emot under året?
Jag ser mycket fram emot utbildningen inom synsvagsoptik i december.

Sandra Ingmarsson

24 år
Stockholm

Familj
Sambo.

Fritidsintressen
Jag tycker om att laga mat och baka, men även att träna och resa. För mig är det viktigt att umgås med min familj som finns i Stockholm och Linköping.

Hur länge har du arbetat som optiker?
Ca 3,5 år.

Hur kommer det sig att du valde att studera till optiker?
Att plugga till optiker var mer impulsivt än planerat, jag visste att jag ville plugga vidare efter gymnasiet men inte riktigt till vad. När jag läste om optikerprogrammet och yrket så lät det spännande.

Vilka arbetsplatser har du arbetat på innan Bright Optical?
Jag började som nyexaminerad på Smarteyes i Stockholm. Sedan har jag även jobbat på Specsavers och Nividas.

Varför konsult yrket?
Att jobba som konsult är mer flexibelt, jag får även möjlighet att resa en del vilket jag tycker är roligt. En annan stor fördel enligt mig är att jag kan lägga all fokus och min energi på personen bredvid mig i synundersökningsrummet.

Vilka egenskaper bör man ha som konsultoptiker?
Som konsult tycker jag att man bör ha lätt för förändring. Men även att vara social och ha lätt för att möta nya människor är viktigt, det gäller dock för hela optikeryrket oavsett om man jobbar som konsult eller inte. Jag har läst mycket beteendevetenskap och det har hjälpt mig väldigt mycket i att möta nya människor och skapa en förståelse för de individer jag möter. Jag kan även tipsa om att studera retorik, det ger bra förtroende till de man möter.

Vad är det bästa med optikeryrket?
Det bästa med yrket är mötet med alla människor! Det är även intressant att få en inblick i hur människor lever och mår runt om i landet.

Har du något roligt inplanerat framöver?
Jag ser mycket fram emot “jullovet” och har planer på att besöka ett varmt land med sambo och hans familj.